Skip to main content
Resurse

Afișaj digital pentru Retail: dacă pe afișele de hârtie tipărești oferta, afișajul digital întipărește oferta în mintea consumatorului

By octombrie 1, 2021aprilie 29th, 2022No Comments

Retailul românesc în continuă creștere și provocările sale

Industria de retail în România cunoaște în momentul de față una dintre cele mai puternice etape de dezvoltare. O vedem cu toții, ne-o spun și statisticile. O simplă interogare a agregatorului de date Statista ne arată peste 3400 de magazine ale marilor lanțuri FMCG prezente pe piața românească în 2021.  Fiecare din aceste lanțuri deschid anual între 1 și 5 puncte de prezență la nivel național, fie că sunt supermarketuri sau  minimarketuri, cee ce ne arată o curbă ascendentă clară și constantă. Tot în 2018, datele Institutului Naţional de Statistică indicau peste 900.000 angajați  în comerţ, adică 17% din ocupanții forței de muncă din România.

În timp ce această dezvoltare exponențială este o veste bună pentru afacerile din acest segment, este și o provocare și încă una deloc usoară. Jucătorii de pe piață sunt tot mai mulți ceea ce obligă la diferențiere. Sistemele de fidelizare precum cel mai avantajos preț sau promoții au încetat să mai fie elemente de diferențiere, s-au perimat prin aplicarea lor în masă. De aceea, fidelizarea consumatorului de retail vine astăzi din alte mecanisme, care sunt mai degrabă psihologice decât economice, adică sunt orientate spre a îmbunătăți experiența de cumpărare.

Aceste mecanisme au la bază comunicarea permanentă, interactivă și vizuală cu consumatorul prin pârghii și instrumente care să te ajute să rămâi întipărit în mintea consumatorului în magazin și în afara acestuia. Un astfel de instrument foarte la îndemână, care are capacitatea reală de a facilita o comunicare atât de puternică, este soluția de digital signage (afisaj digital).

Afisajul digital amprentează produsele în mințile consumatorilor

Astăzi, cu digital signage poți acoperi aproape integral activitatea de comunicare cu audiența ta : de la creare de conținut multimedia direct în platformă și afișarea acestuia, până la integrarea complexă a platformei tale de digital signage cu sisteme terte care să automatizeze procesele într-un flux coerent de muncă al angajaților și de comunicare atractivă cu audiența ta, sau, mai mult, să te ajute să capitalizezi direct investiția în rețeaua ta de ecrane prin închirierea de spațiu publicitar diferiților parteneri.“ Marius Pătroi, Co-founder & General Manager, Spectro:o

Pentru Europa estimările pentru piața de digital signage indică o creștere de 7,8 % până în 2024 față de 2018, conform Research & Markets care pune afișajul digital în topul investițiilor în publicitate. In același timp, Statista ne arată că 78% din tehnologia folosită de retaileri pentru comunicarea in-store este acoperită de soluții de digital signage, preconizându-se adăugarea a încă 17%.

Cu Spectro:o atragi publicul țintă și asiguri o experiență memorabilă în magazin

Scenariul clasic arată așa: creezi conținut, testezi mostre, corectezi greșeli, tipărești, retipărești. Sună cunoscut? Toate aceste acțiuni consumă timp și energie, pe care le-ai putea investi în altă direcție mai importantă pentru dezvoltarea afacerii tale.

Cu soluția de afisaj digital Spectro:o, înlocuiești aceste acțiuni repetitive și costisitoare cu 3 acțiuni simple si cu impact direct in business:

  1. încarci conținutul dorit,
  2. îl distribui automat dintr-un singur loc,
  3. îl publici și afișezi pe ecranele dorite, de oriunde te-ai afla.

 

Pe lângă eficientizarea procesului de afișare, soluția de digital signage aduce mult mai multe beneficii afacerii tale

  • Crești vizibilitatea produselor.

Atunci când îți prezinți produsele prin vizualuri reușite, automat crești probabilitatea de cumpărare. Cu Spectro:o poți distribui cu ușurință imagini și clipuri de produs bogate în detalii sau poți crea campanii de marketing mixte, videoclipuri explicative sau demonstrative, imagini și mărturii ale clienților pentru a stimula interesul consumatorilor.

  • Crești notorietatea brandului și te diferențiezi de concurență.

Digital signage îti asigură recunoașterea brandului chiar și atunci când nu este un obiectiv imediat, ci un beneficiu implicit. Limita este doar propria imaginație în ceea ce privește Spectro:o pentru Retail. Diversitatea se aplică și locurilor unde poti folosi digital signage  pentru a te face văzut, auzit, reținut: în magazin, în parcări, pe stradă, evenimente publice și private.

  • Semnalizezi promoții, reduceri și oferte sezoniere.

Afișarea digitală nu va permite practic acestora să treacă neobservate de clienții din magazin sau din afara lui. Astfel, poți obține venituri suplimentare și crește numărul cumpărăturilor din implus atât în ​​orele de vârf, cât și în restul zilei.

  • Păstrezi coerența ofertelor în toate magazinele din grup.

Spectro:o simplifică afișarea conținutului în locații multiple, de la același PC, chiar și lucrând remote. Platforma poate fi integrată cu conturile de social media sau poate fi interactivă dacă optezi pentru un ecran tactil.

  • Arăți interesul pentru bunăstarea consumatorului.

Poți afișa în magazinul tău recomandări despre o alimentație sănătoasă, sau informări ale instituțiilor de protecție a consumatorului, despre siguranța vizitatorilor în magazin, alerte în timp real, în oricâte locații doresti, chiar și în toate, simultan.

  • Capitalizezi investiția în rețeaua de ecrane.

Da, poți închiria spațiu publicitar diferiților parteneri sau furnizorilor tăi! Spectro:o permite cu ușurință integrarea cu sisteme terțe de afișare oferite de integratori, fără ca aceasta să afecteze afișarea propriului conținut.

  • Automatizezi munca angajaților și îmbunătățești comunicarea internă cu aceștia.

Spectro:o pune la dispozitia comerciantilor o platformă intuitivă, pe care o poate folosi oricine din echipă. Aceeași platformă de digital signage poate fi folosită și în comunicarea cu angajații de pe ecrane dedicate lor în ariile destinate personalului.

Toate acestea sunt beneficii reale care pot schimba experiența de cumpărare și procesele de comunicare în toate magazinele. O poveste de succes în acest sens este a unuia dintre cele mai renumite lanțuri de hypermarketuri din România care și-a îmbunătățit comunicarea vizuală din magazine cu ajutorul soluției de digital signage dezvoltată și implementată de Spectro:o.

O soluție versatilă, cu multiple utilități și o arhitectură scalabilă

Modurile în care poți exploata digital signage și oportunitățile pe care le deschide această soluție pentru jucătorii din retail rămân încă o listă deschisă. Noi cei de la Spectro:o vedem digital signage ca o soluție tehnologică versatilă și tehnologiile noi în continuă descoperire ajută la integrarea acestei soluții cu alte sisteme, astfel încât eficientizarea muncii să atingă cote noi.

În acest sens, pentru a exploata oportunitățile oferite de tehnologie în plină expansiue, am încheiat un parteneriat tehnologic cu Ropardo, o companie românească de dezvoltare de software la comandă cu care împărtășim aceeași viziune de a contribui la dezvoltarea mediului privat din Romania prin digitalizarea proceselor în companii.

Este adevărat că digital signage este de puțin timp cunoscută ca o soluție de comunicare pe piața românească. Viziunea Spectro:o este de a duce afișajul digital în cât mai multe companii doarece oportunitățile sunt reale și credem cu tărie că poți face o diferență prin acest tip de soluții de comunicare.

Pentru aceasta investim resurse în informarea companiilor despre ce tot ce înseamnă digital signage, la ce îți poate folosi cu adevărat în magazin, până la cum poți alege acel furnizor care să răspundă exact nevoilor tale de comunicare prin soluția de afișaj digital propusă.

Ce sa iei in calcul atunci cand alegi o solutie de afisaj digital

Dacă ai văzut beneficiile și ai decis că ai nevoie de o astfel de soluție, iată care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le iei în calcul:

Soluția de digital signage este ușor de folosit. Aici trebuie să înțelegi dacă îți oferă libertate de folosire și, mai concret, vei dori o platformă la care să te conectezi cu ușurință de oriunde, atâta vreme cât ai o conexiune de internet. De asemenea, ideea este de a-ți ușura munca, a ta sau a angajatului care se ocupă de afișarea conținutului în magazine. Ușor de folosit înseamnă și ușor de instalat, pornit și învățat.

Soluția de digital signage este ofertantă din punct de vedere al functionalității. Funcționalitățile trebuie să îți permită să faci cât mai multe lucruri în mod autonom. Ultimele carateristici sunt integrarea în platformă a unor template-uri  de conținut în care poți să creezi cu ușurință elemente vizuale. Odată învățată tehnica, vei apela tot mai rar la servicii de design. Implicit, aceasta înseamnă eficientizarea timpului și a costurilor.

O soluție de digital signage bine gândit este scalabilă, va crește o dată cu afacerea ta. Nu trebuie să întâmpini restricții precum numărul limitat de ecrane pe care le poți adăuga în platforma web. Pachetele de digital signage trebuie să îți permită oricând să crești sau să scazi numărul de ecrane în funcție de nevoile de comunicare din rețeaua ta de magazine de la momentul respectiv.

Interfață ușor de utilizat. Listele de redare, ecranele, playerele, campaniile ar trebui să fie în general ușor de gestionat, de la configurare până la modificările aduse și experiența utilizatorului în platformă. De asemenea, o interfață ușor de utilizat asigură că mai mulți utilizatori pot învăța fără efort cum să gestioneze platforma, cum să creeze și să actualizeze conținutul și listele de redare, sporind eficiența. Ușor de utilizat mai înseamnă și remote, o funcție cheie pentru eficientizarea procesului de afișare deoarece poți gestiona toate ecranele din toate locațiile dintr-un singur punct.

Cu soluția de afisaj digital de la Spectro:o, o singură persoană se conectează la interfața web securizată și afișează conținutul dorit pe ecranele conectate la playere. Printr-o platformă digitală intuitivă, Spectro:o ajută companii din domenii precum Retail, HoReCa, Farma și Unități de Producție să gestioneze și să distribuie conținut multimedia pe un număr nelimitat de ecrane, în oricâte locații este necesar.

Schimbă afișele de hârtie cu o soluție de digital signage!

Solicită demo